Formare la cald
Formarea la cald este similară cu formarea la rece, dar implică încălzirea părților active ale ștanței folosite pentru a manipula piesa. Se realizează prin punerea piesei în contact cu matrița încălzită, în timp ce poansonul fierbinte coboară în matriță și modelează piesa obținându-se forma finală.
Părțile active ale matriței se pot face în mai multe moduri:
– Încălzire prin masa presei
– Încălzire folosindu-se plăci auxiliare montate între presă și părțile active ale matriței
– Încălzire integrată în părțile active, creându-se un sistem de tip serpentină pentru distribuirea căldurii uniforme.
Cel mai des folosit sistem de încălzire este acela integrat în părțile active, așa cum se poate vedea și în poză, având avantajul celui mai bun randament de încălzire. Pentru fiecare matriță se stabilește temperatura de lucru în funcție de materialul piesei formate și poate varia de la 20ºC, caz în care piesa care se formează este fierbinte și se dorește răcirea acesteia, ajungând până la 300ºC, caz în care piesa care se formează este rece și se dorește încălzirea acesteia pentru formare.
Agentul folosit la încălzirea blocurilor poate fi ulei sau abur, iar pentru răcire, apă.
Exemple de materiale piese formate la cald: fibră de sticlă, fibră de carbon, material textil țesut sau sub formă de fibră, rășină, fibră bazaltică, materiale composite de tip sandwich: mochetă-spumă-mochetă, carton presat-mochetă, fibră de sticla și polypropilenă (LWRT), membrană EPDM-aluminiu, mochetă-aluminiu, etc.